Babyboomers
(1941 – 1955)
Babyboomers zijn opgegroeid na de Tweede Wereldoorlog, tijdens een periode van economische groei en sociale veranderingen, en worden gekenmerkt door hun sterke arbeidsethos, loyaliteit aan werkgevers en uitgebreide ervaring.
Ze hechten waarde aan formele communicatie en stabiliteit, en staan mogelijk terughoudend tegenover het omarmen van nieuwe technologieën.
Deze generatie respecteert hiërarchie, is vaak competitief en streeft naar financiële onafhankelijkheid, waarbij velen ook na de pensioengerechtigde leeftijd willen blijven bijdragen aan een betere wereld.
Generatie X De Connector
(1965 – 1980)
Generatie X is volwassen geworden in tijden van economische veranderingen en de opkomst van computers, en staat op het werk bekend om hun onafhankelijkheid, flexibiliteit en pragmatische aanpak.
Ze zijn adaptief, hechten waarde aan een goede werk-privébalans, en zijn technologisch vaardig.
Deze generatie is vaak sceptisch tegenover autoriteit, maar ook loyaal aan bedrijven die hen groeimogelijkheden bieden. Ze geven de voorkeur aan informele communicatie en waarderen resultaten boven aanwezigheid.
Millennials
(1981 – 1996)
Millennials hebben de opkomst van het internet en sociale media meegemaakt en staan vaak bekend om hun focus op technologie en diversiteit. Werkmodellen die ruimte bieden voor persoonlijke groei en autonomie hebben de voorkeur.
Ze waarderen werkgevers die begrijpen dat productiviteit niet gebonden is aan traditionele werktijden of kantoorlocaties en ruimte bieden voor een hybride werkmodel.
Voor deze generatie is werk meer dan alleen een middel om geld te verdienen en daarom zoeken millennials naar zinvol werk dat aansluit bij hun normen en waarden. Ze zijn gemotiveerd door kansen om bij te dragen aan iets groters en zoeken vaak naar organisaties met een sterke maatschappelijke betrokkenheid of een duidelijke missie.
Gen Z
(1997 – 2012)
Generatie Z is opgegroeid met digitale technologie en het internet, wordt gekenmerkt door hun voorkeur voor flexibiliteit, een goede werk-privébalans, en inclusiviteit op de werkplek.
Ze geven de voorkeur aan snelle, directe communicatie, werken graag met de nieuwste digitale tools en zijn grote voorstanders van hybride werkmodellen, waarbij ze kunnen kiezen tussen werken op kantoor en op afstand.
Inclusiviteit en diversiteit zijn voor deze generatie niet alleen belangrijke waarden, maar ook verwachtingen. Ze willen werken in omgevingen waar verschillen worden gevierd en waar iedereen zich welkom voelt. Bedrijven die deze waarden actief promoten, hebben een streepje voor bij deze generatie.